KONCERT K JUBILEU

17.05.2001 19:00

 

Kantoři pro charitu - koncert ke 30. výročí vzniku skupiny

Již 16. listopadu 2000 tomu bylo 30 let, co spatřila světlo světa folková skupina Kantoři. Protože ale konec roku věnují Kantoři vánočním koncertům, přeložili svoje oslavy až na jaro roku 2001.

Oblastní charita Hradec Králové ve spolupráci s Hradeckou kulturní a vzdělávací společností zorganizovala galakoncert, který se uskutečnil 17. května 2001 ve velkém sále Adalbertina v Hradci Králové. Výtěžek tohoto koncertu bude sloužit na osobní asistenci pro zdravotně postižené spoluobčany, o které se stará v rámci domácí péče středisko charitní ošetřovatelské služby.

Koncertem provázel Josef Tejkl, principál divadla Jesličky ZUŠ Na Střezině. V první části koncertu zahráli Kantoři řadu písní, kterými připomněli svoji historii. Před přestávkou vystoupila za doprovodu Kantorů vokální skupina 4 ženy, diváci mohli zhlédnout vystoupení skupiny historického šermu Abbaca a poprvé se představila i dětská taneční skupina Kolaloka ze ZŠ Klicperova v Novém Bydžově.

Po přestávce popřála Kantorům k jejich výročí sama ředitelka Oblastní charity Hradec Králové, paní ing. Aneta Maclová. Zcela bez doprovodu zazpívala (krásně) slovenskou lidovou píseň.

Druhá část koncertu byla věnována současnému repertoáru, výrazně zaměřenému na keltskou hudbu. Zazněly písničky irské a skotské. Kromě Jana Filipa, Evy Černíkové a Martiny Filipové se stále více začíná zapojovat i Miloš Panchartek. Zvuk skupiny nejen obohacuje hrou na elektrickou kytaru a různé bicí nástroje, ale poměrně netradičně připravil pro některé písně přednatočené podehrávky.

K poslední písni večera – irskému lidovému tanci – si kapela opět přizvala taneční skupinu Kolaloka ve stylovém oblečení. Stepařské číslo, které děti předvedly, skvěle souznělo s energickým projevem Kantorů. Konec ovšem ještě zdaleka nebyl. Nadšení diváci vytleskali skupinu k několika přídavkům. V české lidové Holka ze Strakonic si pak na úplný závěr mohli zazpívat úplně všichni.

Kdo nebyl toho večera v Adalbertinu, může jen litovat. Malá útěcha závěrem pro ty, kteří koncert nestihli či propásli: Pokud vše dobře půjde, Kantoři by z tohoto koncertu rádi vydali „živé“ CD.

Poslouchal, fotografoval a stránku k 30. výročí pro Kantory vytvořil Evžen Müller

Vyhledávání

Kontakt

Kapelník Kantorů: Mgr. JAN FILIP Manager: PhDr. Jindřich Honzík Dr. Jana Deyla 2102
504 01 Nový Bydžov
kapelník ..... +420 732 984 606 manager ..... +420 733 111 363

Několik fotografií jako bonus...

/album/nekolik-fotografii-jako-bonus-/kant3-jpg/
/album/nekolik-fotografii-jako-bonus-/kant4-jpg/
/album/nekolik-fotografii-jako-bonus-/kant5-jpg/
/album/nekolik-fotografii-jako-bonus-/divaci-jpg/
/album/nekolik-fotografii-jako-bonus-/martina-jpg/
/album/nekolik-fotografii-jako-bonus-/kolakant-jpg/
/album/nekolik-fotografii-jako-bonus-/zeny4-jpg/
/album/nekolik-fotografii-jako-bonus-/konec-jpg/